LSP-Designs
Punniken
Punniken met de Lucet
Punnikster
Tassen
Sjaals
Baby-Born gift set
Punnikklossen
WebShop
Punnik cursus
Betaling en verzend informatie
Contact Informatie
Gastenboek
Leuke websites om te bezoeken
LSP-Designs
Liesbeth Stouthart Punnik Designs
Punniken

PUNNIKEN hoe doe je dat?

Punniken kan met diverse soorten punnikklossen hieronder vind je een korte beschrijving van het punniken met een punnikklos met 8 haakjes. Deze punnikklos gebruik ik onder andere voor de sjaals van model 2 en 3.

Als eerste begin je met het opzetten van de draad:

Punniken stap 2Het opzetten van de draadTrek het begin van de draad door de punnikklos; van boven naar beneden waardoor het begin van de draad aan de onderzijde eruit komt. Houdt deze draad goed vast. Slinger de draad tussen de haken door; dus voor de eerste, achter de tweede, voor de derde, achter de vierde en zo verder.

Vervolgens leg je de draad voor alle haakjes aan de buitenzijde.


Punniken stap 3

Punnik TipNu kan je de onderdraad over de bovendraad halen, door de draad over het haakje te halen. Nu hetzelfde doen bij het volgende haakje en deze handeling blijven herhalen tot de gewenste lengte voor je punniksliert.

TIPS:

  • Door op deze wijze de draad op te zetten kan je heel gemakkelijk de beginzijde weer verlengen na het opzetten van de steken. Ook krijg je zo een mooie afwerking door de draad middels een maassteek af te werken.
  • Is je draad te kort dan knoop je er gewoon een nieuwe draad aan vast.
  • Voor het maken van slierten met dezelfde afmeting is het handig om de slierten op de grond te leggen. De slierten aan de begin of uiteinde te rijgen aan een breipen of haaknaald.
  • Trek de begindraad uit de binnenzijde van de bol wol, waardoor je makkelijker kan punniken.

PUNNIKHAAK: (eigenlijk Lucet of Punnikgaffel)

Punniken met een punnikhaak (Lucet of Punnikgaffel)Punniken met de punnikhaak (Lucet of Punnikgaffel)Uiteraard kan je ook gaan punniken met een punnikhaak. Ik gebruik zelf de punnikhaak voor de sjaals van model 4.

Zoals je kan zien op het linker plaatje doe je eerst de draad door het gat. Vervolgens slinger je de draad over de uiteinde van de punnikhaak. Waarna je de onderste draad over de bovenste draad haalt. Dit blijf je vervolgens herhalen tot de gewenste lengte is bereikt. Trek regelmatig de draad aan (uit het gat).

Met de punnikhaak kan je verschillende dikte vervaardigen. Is je wol te dun dan kan je ook meerdere draden tegelijk gebruiken. Zo kan je dus ook verschillende kleuren in één snoer verwerken.
Het afwerken van de draden aan het begin en uiteinde van het snoer is bij de punnikhaak wat lastiger. Steek de draad een stukje terug in het midden van de snoer en leg in de uiteinden een knoopje.TIP
:  Heb je geen punnikhaak voorhanden dan kan je ook een breivisje gebruiken.
LSP-DesignsPunnikenPunniken met de LucetPunniksterTassenSjaalsBaby-Born gift setPunnikklossenWebShopPunnik cursusBetaling en verzend informatieContact InformatieGastenboekLeuke websites om te bezoeken